Monday, October 7, 2013

sensensentap

Satu pasukan bermakna satu sepakat
Bukannya lari daripada tanggungjawab
Not good not good
Kau buat onar, ada orang yang tersentap
Jangan marah kalau kau rasa dingin layanan kau dapat hari ini
Tak sengaja
Nak berlakon seperti tidak ada apa-apa?
Oh tak mampu dah nak buat
Hati ini dah jadi sedikit tawar hari ini
Mungkin boleh ajar
Itu baru sedikit
Mujur diri bukan jenis sindir-sindir
Sindiran itu permainan orang pengecut
Esok hari, mula hari baru lah kata orang
Jangan risau, aku bukan pemarah, aku bukan pendendam
Bukan selama-lamanya aku nak ajar
Tapi aku pun manusia
Ada masa hati aku terasa
Bukan hati aku ini batu
Calar sedikit tiada kesan
Hati aku ini segumpal darah
Sentuh sedikit boleh juga berdarah

Saturday, September 28, 2013

Masmasmaster.

Selasa lepas ke KLIA lagi hantar adik pulak.
Hantar orang je kerja aku. Harap lepas ni ada rezeki orang hantar aku pulak. Amiinn.
Berfikir untuk sambung belajar.
Umur dah 25. Kerja dah dua tahun.
Masuk bidang baru (breeding) buatkan aku rasa teruja nak sambung belajar
Mahu buat Malaysia UP lagi dalam bidang pertanian
Mahu buat crop yang banyak yang akan berguna untuk manusia
Tak payah nak harapkan import import dan benih-benih luar negara
Kita ada orang. Kita ada ilmu. Kita ada keupayaan. Cuma perlu gerakkan saja InsyaAllah
Jangan sampai satu hari nanti Malaysia tak mampu nak keluarkan sayur sendiri
Hancur.

Tak sabar tunggu inbred lines daripada boss. Test cross itu menarik.

Wednesday, July 31, 2013

Dalam susah ada senang :)

Dalam masa dua tahun bekerja ni, I've been working with many types of people.
Pehh tetiba cakap omputih, exaggerate pulak tu.
Pekerja Bangla, Myanmar, Nepal (ok itu negara ye kak), buat plastic house, buat longkang besar untuk sungai, buat simen, angkut barang berat..
Benar kata orang. Kita kena tengok orang yang susah untuk buat kita rasa sentiasa bersyukur dengan apa yang ada

Tiap-tiap hari, kami 5 anak dara akan masuk ke dalam kebun yang sejauh hanyalah ~7 km, tapi memakan masa 30 minit. Yes jalan merah banyak batu paling laju 20 km/j. Belum campur lagi kena reverse sejuta kali sebab salah timing masuk kebun. Pekebun lain masuk keluar kebun nak angkut sayur. Jalan hanya ada satu lane.

Dulu-dulu, festaim drive jeep untuk jalan macam tu, senior kata keep right keep right. Berdebar.

Sekarang senior dah blah, sendiri mahu drive lah. Oh ye, ada 2 main drivers di kalangan 5 anak dara. Selang seli drive si Hilux.

Serius lepastu rasa nak masuk aktiviti lasak yang naik kereta besar besar tu. Alah macam iklan "mai secawe"

Intro panjang gila.

Bayangkan pekerja-pekerja kat dalam kebun dalam-dalam tu, nak jalan kaki keluar ke Brinchang boleh makan masa 2 jam.

2 tahun lepas, aku dengan team pernah jalan kaki sejam...sebab tanah runtuh. =______=" Alah waktu tu ada staf lelaki. Balik bilik, rasa nak tercabuuuutt kaki.

Pernah nampak pekerja Myanmar kebun mana entah angkut seguni beras.
Selalu nampak pekerja nak tumpang kereta pekebun mana entah, tapi tak diendah
Sekarang nampak pekerja Indonesia buat simen buat longkang waktu bulan puasa..yes diorang puasa.
Allah..aku ni baru buat kerja evaluation..duduk bangun duduk bangun ambil gambar pokok pun dah mengeluh sakit lutut
Kewangan tersekat sikit 2 3 bulan ni pun boleh buat termenung panjang

Bila rasa penat, rasa tak cukup, rasa susah..senang-senang lah mata itu memerhati keadaan sekeliling, ligatkan akal untuk berfikir, dan penuhkan di hati dengan ucapan Alhamdulillah

Kena selalu tengok apa yang tersirat..the BRIGHT side.

Oh ye, aku membebel ni untuk motivasi diri sendiri. Sebab sekarang rasa sedikit susah. Sebab tu karangan tak disusun indah. Isi berterabur.

Ye sitah..please look at the bright side. This dunya is not perfect. Will not be perfect. Will not.





Saturday, July 20, 2013

Assalamualaikum
Selamat berpuasa.
Semoga Ramadhan kali ini lebih baik daripada yang sebelum ni
Itu harapan aku juga
Tapi biasalah, takde manusia yang takkan teruji, walaupun sedikit
Walaupun tahu itu ujian..mahu menguji hati..tapi hati masih cepat terasa.
Allah.
Nampak sangat aku masih tidak tegar.
Masih boleh terkesan dengan kata-kata manusia yang tak bagi manfaat pun
Padahal antara kita dengan Allah..kita tak berapa nak fikirkan pun
Tettt.

.....

Thursday, June 13, 2013

Tidaklah sentap

Cerita baru
Khabar baru
Cerita baik pulak tu
Sanggup tak bagitahu
Ehhh siapalaaah aku
Ye.
Siapalah aku.


Sentap tetiba pastu terus buat post macam budak remaja ni kenapa? Pehh. T-T

Saturday, May 25, 2013

Malam ni lebih serius membuat penyelidikan.
Highlight mana yang patut
Baru nak tanya macam-macam dengan adik
Lepas ni insyaAllah mungkin boleh mula senaraikan barang yang nak dibawa
Mana keseronokan tu? Tak datang lagi
Tau la aku slow. Tapi nak seronok pun slow jugak ke =.=
Mungkin penat sangat sebulan ni.
Penat. Mental dan fizikal.
Cepat cepat semangat datang cepat cepat
4 hari saja lagi

Thursday, May 16, 2013

rumusan.

Hari hari yang padat
Oh baru perasan tepat sebulan tak post apa-apa
Cari rumah baru
Kemas barang
Keluar rumah lama
Masuk rumah baru
Kemas rumah baru
Lap itu kemas ini
Pergi KLIA. Hantar kakak. Gambatte. Semoga cemerlang dunia akhirat
Harvest sweet pepper.
Extract seed lagi
Tak extract..buat kerja lain yang terabai
Eh crop report. Daangg. Lupa. 
Hooooii tunggu laaa aku cuti hujung bulan ni. Tunggu laa.
Alhamdulillah diberi rezeki untuk melancong.

Ohh 25hb..kenduri sangat banyak. InsyaAllah takde aral melintang, boleh ke N9.
Apa kenaaa jangg.

Tuesday, April 16, 2013

terlebih makan

Excess nitrogen



Kelihatan seperti terbakar
Chemical burn
Apabila disiasat, terlebih N
Buntu
Kemungkinan pokok akan mati
Buntu lagi
Pokok kelihatan layu tidak bermaya
Tanya yang pakar
Bagi air dengan banyak
Sebab dalam tanah tu masih ada lagi saki baki N
Ataupun gunakan Sodial, sejenis cecair yang akan fight with the sodium
Aku pun taktau camane benda ni boleh berkesan chemically

Hanya risau pokok-pokok itu akan mati
Ah kalau itulah takdirnya..
*ayat novel*

Tuesday, April 9, 2013

serangga dalam kepala

Batuk 2 minggu dah
Pagi Ahad rasa kahak je.
Gerak ke Putrajaya dengan mak lawat si bongsu.
Nak SPM katakan, perhatian lebih sikit. Huuu
Balik tengah malam, fuhhh badan rasa panas
Esok pagi tudiaaaa kepala macam nak pecah
Petang pergi klinik kesihatan, ubat seperti biasa
Telan 3 kali dah ikut arahan, tak hilang hilang sakitnya
Pergi klinik swasta, dimaklumkan blood pressure rendah, sebab kurang air
Itu pasal awak ada sakit kepala
Serius, aku tak pernah sakit kepala yang sangat teruk dua hari berturut-turut
Kawan-kawan, sila jangan cuba
Pastikan air yang diminum mencukupi setiap hari
Jangan cari pasal

Tapi kita orang Islam, sakit-sakit ni kita fikir penghapus dosa
Tu yang buatkan diri ini positif sajee
Sakit-sakit ni, baca buku "Healing with the Medicine of the Prophet"
Buku yang sangat bagus.
Recommended
Untuk sakit kepala, tumbuk inai campur dengan cuka. tapi mak guna air asam jawa
Letak dekat dahi
Memang takde la hilang terus
Tapi lega sebab sejuk

Ada satu ayat yang menggerunkan,
"The fever is a breath of Juhannam's fire"
Termenung kejap

Maka, sejukkanlah dengan air
Demam ni membantu badan untuk menghapuskan kuman-kuman lain
Ada sesetengah doktor lega pesakit diorang demam
Kata buku tu lah :)

Sekarang
Teguk air banyak-banyak, 3L air.
Taruk air zam-zam kat kepala
Ada kurang sikit
Tapi kepala ni macam ada benda tengah main tarik-tarik lagi.
Uuuuu tak sakit [hypnosis]

Saturday, April 6, 2013

trend

Mak: Cantik tengok orang pakai baju peplum. Cuba la.
Saya: Tak nak la. Dah jadi trend. Tak best

Kawan: Beli la hp Samsung.
Saya: Tak nak la. Macam trend je.

Yelah Sitah. Stick with your SE hp. Krooohh. (=,=")

*mahu hp itu tapi yang baru mahu keluar, mungkin harga jatuh, tapi lamanya nak tunggu. ohh mungkin harus beli saja? atau kita gunakan bajet tersebut untuk membeli camera baru?

Tuesday, April 2, 2013

cerita biasa.

Tiga minggu lepas. Selesema
Tak teruk sampai meleleh. Biasa-biasa saja.
Makin ok.
Lepas Kat nikah, minum teh ais.
Uuuu tak tahan. Ipoh panas.
Duduk Cameron memang jarang sentuh ais.
Esoknya batuk. Sedikit. Demi sedikit. Lalu hilang suara.
Hilang suara di kampung mak.
Dua hari.
Balik Cameron, makin ok. Tiada lagi batuk kahak.
Eh tidak.
Masih batuk.
Bak kata rakan serumah, batuk mengada-ngada.
Rasa kering.
Lupa.
Tiada usaha untuk menyembuhkan, hanya mengharapkan hilang dengan sendiri
Mana mahu begitu.
Ok. Malam ni telan ubat batuk.
Eh telan laksa dulu.

Sabtu lalu, pergi karnival di Tanah Rata
Ada pemeriksaan kesihatan percuma
Lepas makan tengah hari, pergi periksa.
Gula 6.7, lagi 0.3 untuk ke 7.0, iaitu disyaki diabetes
Rakan serumah, 7.4, disyaki terus.
Disuruh untuk pemeriksaan hari ini (2 April)
Saya sibuk sekali
Mahu periksa thalassemia
Mak saya pembawa
Sedang sibuk menunggu giliran, ambil bahan bacaan
Kehamilan
Risiko mengandung kali pertama selepas 35 tahun..ada macam-macam
.....
Ok nak nikah tahun ni jugak.
=,=

Sunday, March 17, 2013

Projek tahun 2012

Projek kedua

Projek ketiga
Projek pertama tak jadi sebab tak tumbuh langsung. LOL. Kurang sikit kerja.


Pollination dah habis. Dua-dua selesai. Alhamdulillah. Fuh. Kelegaan yang hanya Allah je yang tahu. Weh lega weh legaaaa.

Yang nombor dua, dah start harvest dah. Rasanya baru je meluahkan perasaan pasal thrips and virus.

Ye memang obvious gila nombor dua dan nombor tiga banyak beza. Tapi bos wa manyak positif woo. "This is for you to learn"

Nombor dua konfem banyak masalah. Memang masalah genetik ke atau tuan dia tak reti jaga. *learning learning*

Salah satunya:


Memang luruh jantung tengok buah banyak camni. Dah la pollination memang tak banyak. Kurang 200. Dahsyat tak dahsyat fungus boleh buat buah ni jadi hampir separuh. Sila insafi diri.

Notes: Fungus tersebut ialah secondary infection. Masalah utama ialah blossom end rot yang berpunca daripada kekurangan kalsium pada tubuh badan pokok. Blossom end rot boleh menyebabkan prematured fruits. 

Dan juga over pruning. Konon fikir kalau daun banyak, nutrient kurang ke buah lantas menyebabkan biji benih kurang bermutu. Nampaknya sudah salah. Saya TERover pruning hingga menyebabkan buah terdedah kepada cahaya matahari tanpa perlindungan daripada daun.

Notes: Buah sweet pepper ibarat puteri lilin. Tak boleh direct exposure to the sun. Nanti they olss terbakar u.

Satu pelajaran dah dapat.

Disebabkan itu, projek ketiga nampak lagi smart. People learn from mistakes. Thanks Allah for the mistakes I made. Saya banyak belajar.

And I cannot wait for these fruits to be harvested May nanti. Lebih seribu. Sila menangis.




Dan dua projek tahun 2013 sudah disemai CNY haritu.
Objective: Evaluation.
Yey

Wednesday, January 23, 2013

cuti indah dirosakkan.

Aku sedang bercuti di rumah
Seminggu
Meninggalkan dua projek penting di kebun
1. Baru lepas pollination. Tengah fruiting stage
2. Set the plants ready utk pollination February nanti.

Betul la kata hati. Kalau rasa tak sedap hati je sebelum balik cuti, mesti ada benda yang tak kena.

Projek kedua dah rosak sikit ketika ketiadaanku.

Worker dan farm manager dah prune male plants aku.
Male plants = pollen donor
Bila dah prune, pollen donor = lesser

Aku nak kata apa kat rumah ni? Nak ngamuk kat siapa? Diam je la dalam hati kata Astaghfirullah banyak-banyak.
Fokus sekarang, bukan nak marah
Fokus sekarang, fikirkan solusi
Solusi untuk jawapan Mr. CEO kalau dia datang
Solusi untuk menaikkan kualiti pollen
Solusi untuk handle management
Arahan A, dapat B. Walau dah  diberitahu berulang kali
I have 900++ female plants
Cukup atau tidak debunga debunga tersebut? Wallahualam
Allah nak uji kesabaran je Sitah. Sikiitt je

ps: masih rasa nak marah lagi. sibuklaaa syaitooon ni.

Sunday, January 13, 2013

blogging and tumblring

hah tudiaa
bila menaip di tumblr, perasaan dia lain
bila menaip di blogger, perasaan dia lain

ye, saya seorang yang pelik.
kadang-kadang A, kadang-kadang B
X)

frozenxen.tumblr.com

Saturday, January 12, 2013

ibu mak mama eomma mae ummi

Mak kita ada seorang je kat dunia ni
(abaikan mak tiri atau mak angkat)

Waktu kecil atau tak mumayyiz atau tak berapa matang, cuba fikir berapa kali kita dah goreskan hati dia?

Dia masih bagi kasih sayang
Takde nak campak kita terkontang-kanting kat tepi jalan

Sekarang dah besar panjang, boleh fikir, dah pegang duit sendiri, dah nak kahwin, dah nak jadi mak, dah nak jadi ayah, takkan mak kita cakap sikit, dah makan dalam sampai ke jantung? Tak nak bercakap sampai 2 3 hari. Dengan kawan, cakap bukan main elok. Dengan mak sendiri, cakap bukan main kasar.
Hahh, kalau tengah susah, pergilah cari kawan yang diagung-agungkan tu.
Itu aku boleh kategorikan sebagai "anak lupa diri"

........................

Sewaktu di sekolah rendah, aku pernah pergi rumah kawan aku yang kematian ibu
Belajar di universiti, aku pernah pergi rumah kawan aku yang kematian ibu
Status bekerja, aku pernah pergi rumah kawan aku yang kematian ibu

Sebak bukan main
Aku turut sama menangis
Dua kali melawat, aku pergi dengan mak aku
Aku amati muka mak aku, Allah, bersyukur masih dapat tengok muka dia tersenyum, ketawa, dengar dia membebel, bercerita, berceloteh, dengar aku berceloteh


Anda semua,
Jangan buang masa untuk marah-marah, rasa tidak puas hati, kecil hati, geram, menyampah, dsb dengan mak sendiri
Sebab kita tak tahu sempat ke tidak kita nak berjenaka, bercerita dan berjasa dengan dia
Jangan sampai ada yang menyesal

Friday, January 4, 2013

kongsi cerita sikit ;)

3 Jan
Rasa tension sangat
Tetiba.
Terus rasa nak balik rumah
Kawan-kawan boleh handle projek sweet pepper. Pass kejap.

4 Jan
Pagi tu balik rumah.
On the way balik dengar ikim. Ustazah Norhafizah Musa tak silap.
Terlepas 30 minit
Mungkin ada pemanggil bercerita tentang suami main kayu tiga
Jawapannya
-mengapa perlu derita sampai macam tu sekali?
-Allah bagi ujian bergantung pada tahap imannya
-lepastu dah tak ingat. hehhh :b
Tapi tapi, yang aku dapat rumuskan dan faham daripada jawapan ustazah..apa yang kita nak dekat dunia ni? Apa matlamat kita?
Beliau ada ajar doa untuk merasakan kelazatan dan mahu melihat wajah Allah. Tapi dah tak ingat camne ayatnya. Nanti check.
Yep. Kenapa perlu terlalu bersedih dengan hal dunia.
Apa apa ujian pun, bergantung pada kau camne nak communicate dengan Allah.
(peringatan untuk diri sendiri yang kadang-kadang lupa)

oh ada lagi sebelum tu, ada orang tanya pasal majlis perkahwinan kot.
-jangan jemput orang kaya je. jemputlah anak-anak yatim ke. orang miskin ke. insyaAllah ada keberkatan
-jaga adab kita. eg: cium dahi..err tak berapa manis. hikk. dan bergambar sampai lupa orang sekeliling. nauzubillah. mak cakap, kalau aku kahwin, pergi pejabat agama je. ahaaaahahaaaa T^T aku sambung, lepastu buat majlis kesyukuran. cakap memang senang. nak buat pun senang kot. cakap cakap orang tu kalau rajin boleh amek stapler pergi tutup.
-beliau pesan pada generasi yang dah berumur ni, jangan susahkan anak-anak yang nak kahwin. Jangan bagi diorang fikir perkahwinan perlu macam ni, macam tu. itu ini.

Ada lagi pasal rumahku syurgaku.
Ah tak ingat isi sebab emo dengar jawapan ustazah tentang suami main kayu tiga tu.
Peh. Korang dengar konfem korang emo.

Habis. Ulangan siaran tak tahu bila. Tengah cari ni. Harap harap ada orang upload.

*haihhh. hal dunia memang takkan habis. akhirat yang dituju..apa persediaan kita. Allah :(